"Dialog s myšlenkami a city"

1. 7. 2012 12:14

Zase jsem narazila na zajímavou knížku....

Grün, A. Dufner, M. Spiritualita zdola - Překročit svůj vlastní stín. KNa, Kostelní Vydří: 2002, 2. vydání. ISBN 80-7192-559-4. Str. 49-61

...

Spiritualita zdola zachází také jinak s našimi pudy. Nesnaží se je ovládnout, nýbrž proměnit. Ptá se, k čemu by pro nás mohly být impulsem. Mnoho lidí má dnes problémy s jídlem, mnozí s nimi marně zápasí po celý svůj život. Půst může sice být dobrou cestou k tomu, jak se zbavit přejídání, ale potrestám-li se postem proto, že jsem příliš mnoho jedl, budu stále kroužit kolem tématu jídlo a půst. Důležitější by bylo zeptat se sám sebe, proč se mi stále tolik chce jíst, jaká touha se skrývá za mou žravostí. Navážu-li dialog s touto touhou, změní se i tato náruživost. V jídle se skrývá touha po požitku: uzdravení spočívá spíše v umění vychutnávat věci a dopřát si dobré jídlo. Podle středověké mystiky je cílem duchovního života prožívání Boha - frui Deo. Kdo si zakáže jakýkoliv požitek, ten nezakusí ani nic z Boha. Pravá askeze neznamená jen zříkání se a umrtvování, nýbrž zácvik do toho, jak být více člověkem, tj. jak umět vychutnat.

Podobně je tomu se sexualitou. Často ji zavíráme do věže, protože máme strach, že nás štěkající psi roztrhají. Ale pak nám chybí síla sexuality pro naši vlastní vitalitu, a tím i pro naši spiritualitu. Spiritualita, která zavře sexualitu, musí mít stále strach před číhajícími žádostmi, které člověka přepadají. Je-li pro mne sexualita jen něčím, co musím zvládat, pak se na ni dívám jen negativně. Sexualita je vak nejdůležitějším zdrojem naší spirituality. Jestliže se s ní spřátelíme a jako ten mladík v pohádce si s ní dobře promluvíme, nasměruje nás k pokladu v hlubině, k pokladu naší vitality a naší spirituální touhy.

Pak nám řekne asi toto: "Pokus se skutečně žít a milovat. Svým dosavadním životním stylem se míjíš jak se sebou, tak se svým životem. Nespokojuj se se životem pouze konkrétním! V tobě je větší touha po životě a lásce. Důvěřuj své touze! Odevzdej se životu, odevzdej se lidem, miluj je svým srdcem! A miluj Boha celým srdcem, miluj ho svým tělem i svou vášní. Nezačni odpočívat dříve, dokud nespočineš v Bohu a nesjednotíš se s ním!"

...

Zobrazeno 669×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio